Segíthetek? Munkahelyi beillesztési folyamat új munkavállalók érkezésekor.

A munkahelyi szervezetek számára a megfelelő munkaerő megtalálása mellett a megtartás is egy nehéz feladat. Ezt felismerve sok vállalat keresi a módját annak, hogyan tudja csökkenteni a fluktuációt, hatékonyabbá tenni a működést és hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt. Ennek egyik módja az onboarding vagy beillesztési, orientációs program, az új munkavállaló hatékony integrálása a szervezetbe.

A folyamat az új dolgozó fogadásától a betanításon keresztül a vállalati kultúrába való beilleszkedésig tart.  Fontos a jó indulás, a korai pozitív tapasztalatok. Már a kezdés elején kapjon meg az új dolgozó minden olyan eszközt, információt, kapcsolati hálót, amelyek biztosítják a kezdeti hatékonyságot, növelik a lelkesedést és a magabiztosságot. Emellett átsegíthetjük a munkavállalókat a kezdeti nehézségeken, amikor az első kötelékeket alakítják ki munkatársaikkal. Az első nap mindannyian örülünk, ha egy személyes élményben részesítenek, segítenek találkozni a munkatársainkkal és vezetőinkkel.

Továbbiakban fontos, hogy a beillesztési folyamat strukturált legyen, átgondolt lépésekből álljon, megfelelő ideig tartson.  Szempontok, amelyek mentén elindulhatunk:

  1. Az új munkavállaló bevezetése, fogadtatás az első napon, üdvözlő email küldése, bemutatás csapattagoknak, vezetőknek.
  2. Vállalati filozófia, házirend megismertetése.
  3. Mentorálás menetének meghatározása
  4. Ütemterv kidolgozása a feladatokra, az alkalmazott fejlődésének nyomon követésére.
  5. Képzési terv készítése.

A beillesztési folyamat leghatékonyabb eszköze a mentorprogram. Sajnos még kevés magyar vállalatnál valósul meg, maga a szemlélet sem jellemző, pedig számos előnye van, a ráfordított idő megtérül!

A mentor személyét a vezető jelöli ki és a HR támogatásával végzi a feladatát. Szakmai és személyes segítséget nyújt az új belépőnek az első naptól kezdve. Bevezeti a cég életébe, bemutatja a kollégákat, kezeli a felmerülő kérdéseket, problémákat és közvetít a vezetőség felé. A folyamat végén a mentor munkája is értékelésre kerül, illetve magát az egész programot egy általános kérdőív mentén értékelik. Ez a visszajelzés fontos a mentor és a mentorált teljesítményéről, főképp a munkaköri, munkatársi kapcsolatok, vállalati kultúra tekintetében. Ezáltal lesz a program pontosítható, hatékonyabb és továbbfejleszthető.

Az első nap legfontosabb pillanatai lehetnek, amikor érezzük a figyelmet és a pozitív fogadtatást. Kapunk üdvözlő email-t, közös ebédre invitálnak a közvetlen munkatársak. Jó gyakorlat még egy welcome/üdvözlő csomag összeállítása, amelynek tartalmának csak a kreativitásunk szab határt, pl. üdvözlő kártya, vállalati kultúrát, beillesztési programot ismertető füzet, bögre, stresszlabda, céges logóval ellátott szájmaszk, szezonális teák stb…

Ahogy korábban írtuk, a távozó munkavállaló nagyban tud rontani vagy építeni egy cég arculatán. Nem kevésbé az új belépő. Mindkét fél hírét viszi a vállalatnak. Ezért nagyon fontos kérdés: te mit vársz, hogyan fogadjanak az első napodon?

Mondd el a véleményed!

Csatlakozz most!
Regisztrálj most, mert lehet hogy álmaid hivatása pár kattintásra van tőled!

Kommentek

Még nincsenek hozzászólások

Álláshirdetés feladásához jelentkezz be, vagy ha még nincs vállalati profilod készítsd el pár kattintással.

GOLD Mini csomagajánlatunkat minden gold jelvénnyel rendelkező cég havonta 1x ingyenesen igénybe veheti.
[ részletekért klikk ide ]